CONTACT

Telefoon: 06 52 386 510

Opbaren

Steeds vaker wordt een overledene thuis opgebaard. Dit is een vertrouwde plek voor alle betrokkenen. Het is dan mogelijk om, wanneer daar maar behoefte aan is, bij de overledene te zijn. Een geschikte plek hiervoor kan de huiskamer, de hobbykamer, de serre of zelfs de schuur zijn. De ruimte kan aangekleed worden naar eigen inzicht en wensen. 

Kan het niet thuis of is dat niet wenselijk, dan kan de overledene naar een opbaarruimte in een rouwcentrum gebracht worden. Hier is beperkt bezoek mogelijk.

Daarnaast zijn er ook 24-uur kamers. Hier wordt de overledene opgebaard en de familie kan dan 24 uur per dag aanwezig zijn of in en uitlopen.

De overledene kan op diverse manieren opgebaard worden: op een bed, op een opbaarplank of in de kist.

1. Bij de opbaring wordt meestal gebruik gemaakt van een koelplaat. Deze wordt in bed onder de overledene of onder de plank of kist geplaatst.

2. Het is ook mogelijk graszoden te gebruiken om te koelen. Deze manier komt uit de antroposofie. De gedachte erachter is dat de ziel van de overledene hierdoor gemakkelijker los kan komen uit het lichaam in de eerste drie dagen na het overlijden. Voor meer informatie hierover kunt u bij het Binnenveld terecht via het contactformulier.

3. Sinds enkele jaren bestaat de mogelijkheid een lichte balseming van het lichaam toe te passen: thanatopraxie. Het lichaam kan dan langer 'goed' gehouden worden zonder een koeling te gebruiken. Het ontbindingsproces wordt tijdelijk stopgezet of vertraagd. Het lichaamsvocht wordt vervangen door balsemvloeistof. Deze balseming kan over het algemeen thuis plaats vinden.